tysdag 18. august 2009

Kultur er balsam for sjela


Frp er og vert det store samtaleemnet denne valkampen - rett og slett fordi politikken deira ikkje heng på greip. Noko dei er særs dårlege på er kulturpolitikk. Dette har fått folk innan kultursektoren til å mobilisera til kamp.

Arnfinn Bjerkestrand har sett i gang ein aksjon mot Frp. Med seg på laget har han fått mange store, og litt mindre, kulturprofilar som saman kjempar for at Frp aldri må få gjennomføra sin kulturpolitikk. Frp vil kutta nesten ein mrd i kulturstøtta, noko som vil få store konsekvensar for norsk kultur på alle områder.

Dei som vert hardast ramma er avisene. Dagsavisen og Klassekampen er antageleg dei som kanskje må stengja sjappa som resultat. Akkurat det passar vel Frp veldig bra, men det svekker demokratiet og sakleg journalistikk. Dei er viktige aviser som tek opp aktuelle problem i samfunnet - uansett kva side avisa eventuelt held med. Før hadde me Ibsen, no har me frie, statsstøtta aviser.

Det er mogleg Frp ser på kultur som noko som ikkje er så viktig - der tek dei FEIL. Kultur er kanskje ikkje så voldsomt avgjerande for fysisk overleving, men det er, årsak uttrykket, jævla viktig for tilveret og psyken til mennesket. For ikkje å nemna at mykje kultur tek opp viktige spørsmål, altså er kultur og kunst utruleg viktig for politikken og opplysning, og ikkje minst; samfunnsutviklinga.

Norge har ei regjering som forstår dette, ei regjering som har bevilga mykje pengar til å ivareta og utvikla det norske kulturlivet. Det er fantastisk å sjå at så mange store kulturpersonar engasjerar seg mot dette overgrepet mot kulturen som Frp vil gjennomføra. Mange av desse kjendisane kjem til å klara seg godt sjølv om Frp vil kutta mykje statsstøtte til kultur, men dei veit godt kor viktig statsstøtta har vore for dei, deira vener, publikum og alle andre. I motsetning til Frp har dei innsikt, dette burde Frp verkeleg ta inn over seg. Heile det norske folk tener på eit rikt og mangfoldig kulturliv - til og med Frp-arar.


Og for dei som vil følgja Kulturkampen på kloss hald, anbefalar eg å ta ein kikk på nettsidene deira: Kulturkampen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar